CryptoLand

Bitcoins kopen

Wil jij een Bitcoin kopen of meerdere Bitcoins kopen? Dan ben je bij CryptoLand.nl aan het juiste adres. In deze handleiding laten we precies zien hoe je Bitcoins kunt kopen, bewaren (in een wallet of op een trading website) en wat je met de Bitcoin kunt doen. Het is ook mogelijk om minder dan één Bitcoin te kopen. Klaar voor je eerste Bitcoins? Let’s go!

Bitcoins kopen: wat zijn de opties?

Je kunt op verschillende manieren Bitcoins kopen. Je kunt Bitcoins kopen via trading platforms, waar kopers en verkopers samenkomen op een prijs te bepalen. Deze trading platforms bepalen de prijs van de Bitcoin: verkopers bieden hun Bitcoins aan, kopers bieden op de Bitcoins. Het is niet eenvoudig om als beginner aan de slag te gaan op een trading platform en het kan relatief lang duren voordat je een werkend account hebt.

Bitonic: Bitcoins kopen met iDeal
Coinbase: Bitcoin marktplaats

Het makkelijker en sneller om Bitcoins te kopen bij Bitonic, een Nederlands bedrijf. Zij kopen Bitcoins op trading platforms en bieden ze via hun eigen website te koop aan. Je kunt bij Bitonic betalen met iDeal en de Bitcoins worden direct naar je overgemaakt. Kortom: een zeer eenvoudige manier om snel aan Bitcoins te komen.

Bitcoins kopen met iDeal

Zoals gezegd is het verstandig om je Bitcoins te kopen bij Bitonic. Het grote voordeel is snelheid en gemak: de Bitcoins worden direct naar je overgemaakt en betalen met iDeal is een stuk makkelijker dan geld storten naar een internationaal trading platform, wat dagen kan duren. Je zou verwachten dat je hier een flinke fee voor betaalt, maar dat valt reuze mee. De prijs per Bitcoin is bij Bitonic iets hoger dan de prijs waar de Bitcoin voor verhandeld wordt op trading platforms, maar dit scheelt niet heel veel. Daarnaast zul je – als je zelf Bitcoins via een trading platform inkoopt – ook rekening moeten houden met de USD – EUR conversie.

Bitcoins kopen via een exchange

Er is een groot aantal exchanges beschikbaar waar je Bitcoins kunt kopen, maar de meeste websites zijn niet toegankelijk voor Nederlandse klanten. Een populaire exchange die Nederlandse handelaren toestaat, is Coinbase. Je kunt – nadat je een account hebt aangemaakt – geld storten middels een bankoverschrijving. Na enkele dagen wordt dit bedrag toegevoegd aan je account en kun je Bitcoins kopen. Het aanmaken van een account is eenvoudig, maar duurt wel even. Zo moet je een foto van je paspoort uploaden, je telefoonnummer bevestigen en wat gegevens invullen. Dit is echter verplicht door wetgeving en is niet alleen bij Coinbase het geval.

Bitcoins kopen – Handleiding

In dit overzichtelijke stappenplan leggen wij je uit hoe je gemakkelijk Bitcoins kunt kopen. In deze Bitcoin kopen handleiding vind je alle informatie die nodig is om Bitcoins te kopen, waaronder het kiezen van een Bitcoin Wallet en het opzoeken van transacties in de blockchain. Veel succes!

Stap 1: Bitcoin Wallet kiezen

De eerste stap in het kopen van Bitcoins is het uitzoeken van een Wallet. Aangezien Bitcoins virtueel geld is, gaat het hier om een online wallet, ook wel Bitcoin portemonnee genoemd. Zodra je Bitcoins koopt, moet je een adres opgeven waar de Bitcoins heen worden gestuurd. Dit adres moet je eerst aanmaken en is uniek per wallet. In een Bitcoin wallet kun je zien hoeveel Bitcoins je hebt, Bitcoins versturen en je Passphrase (ook wel herstel zin genoemd) inzien.

Er is een groot aantal Bitcoin wallets beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld een smartphone wallet (iOS / Android) installeren, waardoor je de Bitcoins in feite altijd bij je hebt. Raak je je telefoon kwijt, dan kun je met de herstel zin al je Bitcoins herstellen. Je kunt ook voor een computer wallet gaan: een applicatie die je op je computer installeert. Tot slot kun je kiezen voor online wallets, waardoor je Bitcoins via een website te bereiken zijn. Niet altijd verstandig: je weet nooit hoe deze websites omgaan met veiligheid.

Wij raden je aan om voor een smartphone of computer wallet te gaan, zodat je jouw Bitcoins in eigen beheer hebt. Het maakt niet heel veel uit welke wallet je kiest: de meeste Bitcoin wallets zijn erg vergelijkbaar. Het aller, aller, aller belangrijkste is het opschrijven van je herstel zin, zodat – mocht er iets met je computer, telefoon of wallet gebeuren – je al je Bitcoins kunt herstellen. Heb je deze herstel zin niet, dan ben je de Bitcoins kwijt.

Aanrader: Electrum Bitcoin Wallet (Windows / Mac)

Een goede desktop wallet is Electrum. Als je de wallet installeert (dit geldt voor elke wallet!), krijg je de herstel zin te zien die bestaat uit 12 of 15 woorden. Bewaar deze woorden goed!

Bitcoin Wallet: herstel zin bewaren!
De herstel zin van je wallet: bewaar deze goed!

Stap 2: Bitcoin adres kopiëren

Elke Bitcoin wallet heeft een uniek adres. Bij het kopen van Bitcoins geef je aan naar welk adres de Bitcoins verstuurd moeten worden en daar vul je dus het adres van jouw Bitcoin wallet in. Let op: kopieer dit adres en typ dit niet letter voor letter in. Een Bitcoin adres bestaat uit 13 karakters en als je één klein foutje maakt, ontvang jij de Bitcoins niet in jouw wallet. Kopieer dit adres, aangezien we dit nodig hebben bij stap 3: het kopen van Bitcoins.

Bitcoin adres kopieren
Kopieer het Bitcoin adres: dit is jouw persoonlijke adres!

Stap 3: Bitcoins kopen bij Bitonic

Tijd om de Bitcoins te kopen. In deze handleiding maken wij gebruik van Bitonic, een Nederlands bedrijf waar je met iDeal Bitcoins kunt kopen die direct worden verzonden (ook interessant: Hoe werkt Bitcoin?). Gemakkelijk, snel en bovendien erg veilig. Ga naar bitonic.nl om te beginnen.

Bitcoins kopen bij Bitonic: Stap 1

Vul het bedrag (in Euro’s) in waarvoor je Bitcoins wilt kopen. De prijs per Bitcoin wordt elke paar seconden automatisch geüpdatet, waardoor jij de juiste prijs betaalt aan de hand van de koers van de Bitcoin. Klik op “Bitcoins kopen” als je tevreden bent over de prijs en het aantal Bitcoins dat je zult ontvangen voor deze prijs.Bitcoins kopen bij Bitonic: Stap 2

Vul jouw persoonlijke Bitcoin adres in dat je in stap 2 hebt verkregen. Zorg dat je geen typ- of kopieer fouten hebt gemaakt: als het Bitcoin adres dat je invult niet identiek is aan het Bitcoin adres van jouw wallet, gaan de Bitcoins voor altijd verloren. Selecteer jouw bank en rond de betaling af.

Stap 4: Wachten op de Bitcoins

Het lastige werk zit erop, gefeliciteerd! Het enige dat je nu nog moet doen, is wachten. Bitonic zal snel de Bitcoins naar het door jou opgegeven adres versturen en zodra dat gebeurt, zijn de Bitcoins onderweg in de Blockchain. De meeste wallets vereisen twee bevestigingen (confirmations) voordat de balans zichtbaar wordt in jouw wallet en je de Bitcoins in bezit hebt. Je zou de Bitcoins – afhankelijk van de drukte op het netwerk – binnen enkele minuten moeten hebben.

Alternatief: Bitcoins kopen op een exchange

Wil jij niet Bitcoins kopen bij Bitonic, dan zul je zelf een account moeten maken op een exchange zoals Coinbase. In deze sectie lees je hoe je een account aanmaakt, welke stappen je moet doorlopen, hoe je een betaalmethode toevoegt en hoe je een koop-order maakt. Bitcoins kopen via een exchange duurt aanzienlijk langer dan het kopen via Bitonic en is niet even eenvoudig. Het is echter prima mogelijk, mits je de volgende stappen volgt.

Bitcoins kopen bij Coinbase

In deze handleiding lees je dus hoe je Bitcoins kunt kopen op Coinbase. Wij hebben voor Coinbase gekozen omdat het een bekende, professionele exchange is waar je Bitcoins kunt kopen met Euro’s. Wij raden je Coinbase van harte aan, omdat het één van de weinige exchanges is die Nederlandse klanten ondersteunen. Daarnaast ben je bij Coinbase voor het een en ander verzekerd, is de klantenservice uitstekend en is de website erg gebruiksvriendelijk.

Stap 1: Account aanmaken bij Coinbase

Ga naar Coinbase en klik op ‘Aanmelden’. Vul je voor- en achternaam in, een geldig e-mail adres, een telefoonnummer en selecteer het land waarin je woont. Je krijgt een e-mail met een link om je account te bevestigen: klik daarop, zodat je Coinbase account actief wordt. Zodra je verder klikt, krijg je een SMS met een code. Vul deze code in om je telefoonnummer te verifiëren, een stap die verplicht is als je Bitcoins wilt kopen.

Stap 2: Betaalmethode toevoegen

Voordat je Bitcoins kunt kopen, moet je eerst een betaalmethode toevoegen. Ben je een Nederlander, dan heb je maar één optie: geld storten middels een bankoverschrijving. Je kunt helaas niet met PayPal, iDeal of CreditCard betalen.

Coinbase betaalmethode toevoegen: SEPA
Na de eenmalige verificatie, duurt het 1-2 dagen voordat nieuwe stortingen op je account staan.

Om je rekeningnummer te verifiëren, zul je eerst een klein bedrag moeten overmaken naar Coinbase, zoals 2 of 3 cent. Zodra Coinbase deze betaling binnen heeft, krijg je een e-mail dat je rekeningnummer is geverifieerd.

Stap 3: Geld storten naar je Coinbase account

Nu je rekeningnummer geverifieerd is bij Coinbase, kun je een groter bedrag overmaken (Euro). Dit bedrag wordt aan je balans toegevoegd en hiermee kun je direct Bitcoins kopen. Wil je meer Bitcoins kopen, dan zul je opnieuw geld moeten storten. Coinbase heeft een rekening in het Verenigd Koninkrijk, dus de SEPA betaal overschrijving wordt doorgaans binnen 1 – 3 werkdagen bevestigd.

Geld storten naar CoinBase
De bankoverschrijving gegevens. Let op het Reference Number, dat is per account uniek!

Stap 4: Bitcoins kopen

Als je bent ingelogd op de Coinbase website, zie je in het menu een tab met ‘Koop en Verkoop’. Ga naar die pagina, zodat je Bitcoins kunt kopen met jouw account saldo. Vul in hoeveel Bitcoins je wilt kopen en bevestig de bestelling. De Bitcoins zijn direct in je wallet te vinden.

Bitcoins kopen: aantal invullen
Je kunt naast de Bitcoin ook Litecoin en Ethereum kopen!

Let op: dit is een online wallet. Als Coinbase wordt gehackt of ten onder gaat, is de kans groot dat jij je Bitcoins verliest. Zorg er daarom voor dat je de Bitcoins overmaakt naar een ‘offline’ wallet, zoals je iPhone of je computer.

Bitcoin transactie traceren

Het leuke van de blockchain is het feit dat alles te traceren is. Elke transactie die over het netwerk gaat, is publiekelijk in te zien. Je kunt veel informatie inzien, zoals bijvoorbeeld het adres waarvan de Bitcoins worden overgemaakt en het aantal Bitcoins dat met de transactie gemoeid is. Je kunt ook zien hoeveel bevestigingen er zijn geweest en wat de status van de Bitcoin transactie is.

Blockchain Explorer: Bitcoin Transacties traceren

Om een Bitcoin transactie te traceren, heb je de TX nodig. De TX is uniek nummer dat per transactie verschilt. Als je ergens Bitcoins koopt of Bitcoins verkoopt, zul je altijd het TX nummer te zien krijgen. Je kunt deze opslaan als je wilt, maar dit is niet nodig.

Bitcoin kopen tips

Ga jij Bitcoins kopen? Houd deze tips dan goed in gedachten, zodat jij niet fouten maakt die veel andere mensen wel hebben gemaakt.

  • Kopieer en plak jouw Bitcoin ontvangstadres en controleer vlak voordat je op ‘Koop’ klikt, nog een keer of dit adres 100% identiek is aan het adres van jouw wallet. Een hoofdletter op de plaats van een kleine letter zorgt ervoor dat jij de Bitcoins nooit zal ontvangen.
  • Houd zo min mogelijk Bitcoins in je online wallet, zoals Coinbase. Mocht zo’n bedrijf of website ten onder gaan, dan is de kans groot dat jij je Bitcoins kwijt bent. Stuur je Bitcoins naar een offline wallet, zoals je iPhone of computer.
  • Gebruik je verstand: als een website Bitcoins aanbiedt voor een prijs lager dan de marktwaarde, is dit waarschijnlijk scam. Wij krijgen helaas regelmatig meldingen van websites die zogenaamd Bitcoins verkopen, maar eigenlijk gewoon scam zijn. Controleer voordat je geld overmaakt of de website bekend en serieus is, of scam. In Nederland kun je bij bitonic.nl Bitcoins kopen met iDeal. Wij hebben deze service meerdere malen getest en het werkt erg gemakkelijk.
  • Zet niet meer geld in dan je kunt missen. Het klinkt logisch, maar er gaan ontzettend veel treurige verhalen rond van mensen die meer geld inzetten dan ze kunnen missen en daardoor ten onder gaan. De Bitcoin is een crypto currency, een virtueel betaalmiddel. De waarde van de Bitcoin (en andere cryptocurrencies) schommelt flink en een hack bij een grote marktplaats kan grote invloed hebben op de koers van de Bitcoin. Kortom: Bitcoins kopen is niet geheel zonder risico’s!
  • Schrijf de herstel zin van je wallet op en plaats deze op een veilige locatie. De vijftien woorden van jouw herstel zin zijn genoeg om jouw gehele wallet te verplaatsen, dus laat dit papiertje niet zomaar rondslingeren. Daarnaast raden wij af om deze herstel zin in een tekstdocument op je computer te plaatsen, hoe eenvoudig dit ook lijkt. Stop de herstel zin in een oude sok onder je matras, onder een losse plank of ergens anders: zorg dat je de herstel zin hebt voordat je Bitcoins koopt.
  • Houd het aantal Bitcoins dat je in bezit hebt, geheim. Het klinkt suf en overbodig, maar de waarde van de Bitcoin is dusdanig aan het stijgen dat jouw Bitcoins binnenkort erg veel geld waar zouden kunnen zijn. Je vertelt de balans van je rekening niet aan de hele wereld, doe dat ook niet met je Bitcoin saldo.

Blijf op de hoogte